Deze tips voor tuinonderhoud hebben betrekking op alle aspecten van je tuin en helpen je bij het verzorgen ervan. Het is namelijk belangrijk om je tuin goed te onderhouden, zodat je er optimaal van kunt genieten. Je vindt hier tips over het verzorgen van je planten en het onderhouden van je gazon. Met deze tips kun je je tuin in goede staat houden en ervoor zorgen dat alles er mooi uitziet.

Gazon maaien

Maai het gras alleen als het niet nat is. Het is het beste om het gras twee keer per week te maaien, zodat je het gemaaide gras kunt laten liggen. Dit kan echter variëren, afhankelijk van het type gras dat je hebt. Daarvoor kun je een goede grasmaaier kopen. Wormen in de grond helpen bij het opruimen van het gemaaide gras (leuk feitje). Verwijder altijd lang gras nadat je hebt gemaaid. Als het erg droog is, moet je er op letten dat je het gras niet te kort maait.

Potplanten water geven

Geef je potplanten elke week water, afhankelijk van wat ze nodig hebben. Als een plant te veel of te weinig water krijgt, zie je vaak dat de bladeren gaan hangen. Je kunt direct zien of de potgrond erg droog of erg nat is. Geef water aan de plant als het droog is. Als de pot ongemerkt te nat wordt, is het beter om een pot te gebruiken waar het overtollige water kan weglopen. Plaats de plant dan in een pot met een afvoeropening of een gat onderin.

Seizoensgebonden onderhoud

Om je tuinonderhoud gemakkelijk te organiseren, kun je het opdelen per seizoen. Elk seizoen heeft namelijk zijn eigen geschikte onderhoudstaken. Zo is het bijvoorbeeld goed om bepaald snoeiwerk vóór de winter te doen, en kun je je tuin in het voorjaar bemesten. Door de tuinkalender te volgen, zorg je ervoor dat je tuin elk seizoen in topconditie is voor het volgende seizoen.

Bereid je goed voor

Een goede start is cruciaal. Het begint al bij de planning en aanleg ervan. Door al in deze fase na te denken over het onderhoud, kun je later meer genieten van je tuin. Wil je misschien een tuin waar je niet veel tijd aan kwijt bent? Dan kun je tijdens het ontwerpen kiezen voor opties die weinig onderhoud vergen. Denk aan planten die gedurende het hele jaar gemakkelijk kunnen groeien zonder veel inspanning, of maak gebruik van een automatisch watersysteem voor je planten en gras. Zo wordt het onderhoud een stuk eenvoudiger.