De pellets die in pelletkachels worden gebruikt hebben hout als voornaamste grondstof. De bedrijven die pellets produceren maken gebruik van allerlei methoden om aan hout te komen. Sommige bedrijven kappen bomen uit natuurlijke bossen en planten daar nieuwe bomen voor aan. Andere bedrijven hebben eigen productiebossen. Die volstaan voor de volledige productie, doordat er ook hier evenveel bomen worden aangeplant als er worden gekapt. De houtpellets van Badger worden helemaal gemaakt van afvalhout. Het bedrijf heeft een methode ontwikkeld om pellets te maken die wat betreft kwaliteit even goed zijn als de pellets die worden gemaakt van bomen.

Zaagsel als grondstof

De pellets van Badger hebben zaagsel en ander houtafval uit de houtverwerkende industrie als grondstof. Het bedrijf heeft afspraken met die industrie gemaakt om dit afval uit de regio te verzamelen. Het wordt vervolgens op een geavanceerde manier verwerkt tot pellets. Eerst wordt de boomschors uit het houtafval gefilterd. Vervolgens wordt het mengsel van houtsnippers en zaagsel onder grote druk in pellets geperst. Door een natuurlijke toevoeging aan de pellets krijgen die een mooi glanzend uiterlijk. Je kunt deze houtpellets kopen voor een prijs die vergelijkbaar is met de andere soorten pellets. Badger pellets zijn 100 procent natuurlijk.

Gerecycled materiaal

Bij de productie van de pellets van Badger wordt gewerkt met regionale afvalproducten. Daardoor zijn de transportkosten van de materialen laag. Ook hoeft er niet te worden gecompenseerd voor CO2-uitstoot, want het gaat immers om afval, waarbij tijdens de verwerking sowieso al wat CO2 uitstoot zou optreden. Badger ziet zichzelf vooral als een bedrijf dat producten hergebruikt. Dat is de reden waarom de pellets worden verkocht in herbruikbare papieren zakken. Als je pellets hebt gekocht kunnen de zakken gewoon met het oud papier worden afgevoerd. Uiteraard heeft Badger ook de nodige certificeringen vanwege de milieuvriendelijke wijze van productie van de pellets.